Verbruik warmtepompboiler
Wil je op een milieuvriendelijke manier op je energiefactuur besparen? Dan is de warmtepompboiler de beste keuze! Niet alleen ligt het verbruik van een warmtepompboiler veel lager in vergelijking met andere boilers, ook het rendement is er eentje om U tegen te zeggen. Ontdek het vooral zelf hieronder!
Gemiddeld verbruik van een warmtepompboiler
Een warmtepompboiler van 200 liter verbruikt per jaar gemiddeld zo'n 894 kWh. Bij een elektrische boiler van 200 liter loopt dit al snel op tot 3577 kWh.
De energiebron van de boiler ligt aan de basis van dit grote verschil in verbruik. Drie vierde van alle nodige energie om je sanitair water op te warmen, haalt de warmtepompboiler uit zijn eigen omgeving. De elektrische steunverwarming neemt slechts één vierde voor haar rekening. Bovendien zal ze pas een handje toesteken als de warmtepomp het water niet op eigen houtje tot op de gevraagde temperatuur krijgt.
Omdat de warmtepompboiler dus voor het grootste deel op groene energie terugvalt, ligt het verbruik van de warmtepompboiler ook veel lager dan bij de klassieke boilers.
Verbruik warmtepompboiler in combinatie met zonnepanelen
Een warmtepompboiler gaat hand in hand met zonnepanelen. Dankzij dit gouden duo kan je je sanitair water voor de volle 100% op basis van groene energie opwarmen: 75% rechtstreeks uit de omgevingslucht en 25% uit de opgewekte energie via je zonnepanelen. Zo kan je het verbruik van je warmtepompboiler dus nóg meer drukken. Goed voor het milieu en voor je portemonnee!
Verbruik warmtepompboiler vs elektrische boiler
Het verbruik van een warmtepompboiler kunnen we afleiden uit de COP, wat staat voor de Coefficient of Performance. De COP-waarde geeft de verhouding aan tussen je totale energieverbruik en de hoeveelheid nuttige energie die je warmtepompboiler opwekt.
Een gewone elektrische boiler of condensatieketel heeft een COP van ongeveer 1. Warmtepompboilers, daarentegen, halen gemakkelijk een COP van 3. Dat betekent dat de warmtepompboiler maar 1 kW elektriciteit verbruikt om 3kW warmte te creëren. Het verbruik van een warmtepompboiler ligt dus drie keer lager dan dat van een elektrische boiler of condensatieketel.
Verbruik warmtepompboiler in de winter
In de winter ligt het verbruik van de warmtepompboiler traditioneel iets hoger. Als het buiten al vrij warm is, zal de warmtepompboiler minder energie nodig hebben om het water op de gewenste temperatuur te krijgen. In de winter is het verschil tussen de buitentemperatuur en de gevraagde watertemperatuur vaak te groot en moet de elektrische bijverwarming iets sneller bijspringen.
Eén ding is zeker: ook in de koude wintermaanden blijft een warmtepompboiler de meest rendabele keuze.
Hoe werkt een warmtepompboiler?
Een warmtepompboiler combineert het principe van een lucht-waterwarmtepomp en een boiler in één systeem. De warmtepomp warmt je sanitair water op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier op, terwijl de boiler al het warme water netjes opslaat en klaarhoudt voor gebruik. Benieuwd naar de precieze werking van een warmtepompboiler?
Haal jouw warmtepompboiler in huis
Ben je ook zo benieuwd naar de meerwaarde van een warmtepompboiler voor jouw woning? Vraag dan een gratis plaatsbezoek aan bij een van onze experts en geniet van persoonlijk advies en een vrijblijvende offerte op maat.